KKK

Oliiviõlidest üldiselt

1Mida kujutab endast Extra Virgin oliiviõli (ekstra neitsioliiviõli)?
Oliiviõli toodetakse mitmes järgus. Oliivideste esimesene pressitu on kõige kvaliteetsem ja seda tuntakse külmpressi oliiviõli nime all. Ekstra neitsioliiviõli on 100% looduslik toode kuna tootmise juures ei ole kasutatud mitte ühte keemilist ainet. Oliivid on käsitsi korjatud ja tavaliselt kuni 24 tunni jooksul peale koristamist pressitud, et tagada oliiviõli kõrge kvaliteedi. Oliivõli maitse, värvus ja lõhn oleneb väga suurel määral oliivide kasvatamise piirkonnast ja konkreetsest saagist. Samuti iseloomustab ekstra neitsioliiviõli madal happelisus, mille madalaim tase on 0,3% ning keskmine 0,8%.
2Mida tähendab külmpress oliiviõli?
Oliividest valmistatud õlid jagunevad viide kvaliteediklassi. Külmpress oliiviõli valmib oliividest esimese pressi tagajärjel, mis kujutab endast kõige kvaliteetsemat oliiviõli klassi. Protsessi käigus soojendatakse oliivimass ettevaatlikult, et saavutada toatemperatuur ca 27 kraadi. Kuumutamine hävitab oliiviõli maitse, kvaliteedi ja tõstab oliiviõli happelisuse taset. Oliiviõli toodetakse mitmes järgus. Pärast esimest pressimist töödeldakse juba purustatud oliivimassi termiliselt ja õli rafineeritakse. Oliiviõli massi pressitakse mitmeid kordi. Kõige viimase tootmisfaasina töödeldakse oliivimassi lahustitega. Selline õli toiduks ei sobi, vaid läheb parfümeeriatööstuse tooraineks.
3Mis teeb Kreeka oliiviõli eriliseks?
Kreeka on suuruselt kolmas oliiviõli tootja maailmas, esimesel kohal on Hispaania ja teine Itaalia. Kui vaatame aga oliiviõli tootmist 1 elaniku kohta, siis Kreeka võidab kõiki, 20 kilo iga elaniku kohta aastas. Kreekas toodetud oliiviõli on vapustav ja kreeklased ei saa läbi ilma oliiviõlita. Oliiviõlide kohta on palju segadust tekitavaid fakte, seega püüame lühidalt ja faktidega kirjeldada oliiviõli sorte. Samuti anname selgitusi oliiviõli kvaliteedi kohta. Ning lõpuks kõige olulisem, miks on oliiviõli tarbimine nii kasulik ja kuidas seda oskuslikult toidutegemise juures ära kasutada. Oliiviõli on köögikunsti lahutamatu osa. Kuumutamisel kaob külmpressõli ainuomane maitse.
4Kuidas käib Kreekas oliiviõli tootmine?
Oliiviõli tootmise periood algab üldjuhul oktoobris. Oktoobriks ei ole oliivid veel täielikult valminud aga pooltoorestest viljadest valmistatakse esimene õli mida nimetatakse varajase saagi oliividest valmistatud oliiviõliks (early harvest olive oil). Oliiviõli iseloomustab erakorraline värv ja meeldivalt mõru järelmaitse. Oli sisaldab rohkelt orgaanilisi aineid ja omab kõrget toiteväärtust. Samas on selle oliiviõli kasutamise aeg ainult ca 3 kuud. Peale 3 kuud muutub õli mõrudaks ja kaotab nii värvuse kui ka toiteväärtuse. Enamik oliividest korjatakse novembrikuus. Oliivi värvus muutub lillast-mustani ja mari on valmis siis kui on kolm neljandikku värvunud mustaks. Ka parim maitse ja happelisuse pukett on kindlustatud selles kasvu etapis. Kreekas kasvatatakse põhiliselt 10 erinevat oliivi sorti. Kõige rohkem kasvatatakse ja hinnatakse oliivi sorti Koroneiki (Kreeta). Muud olulisemad oliivi sordid on Manaki/Athinolia (Pelop) Tsounati (Kreeta) ja Valanolia (Lesvos).
5Miks peetakse Koroneiki oliive üheks parimaks oliivisordiks üldse?
Koroneiki oliivisort on Kreeka parim, samas on väga nõudlik niiskuse, pinnase ja hoolduse osas Oliivisort tagab aastast aastasse stabiilse saagi Oliivisort omab parimat maitset ja aroomi Oliivisort omab üsna tugevat maitset, meenutades mõrumandlit ja vürtsikat pipart Oliivisort mis on eriti mahlakas.
6Miks on Vahemere piirkonna parimad oliiviõlid pärit Kreekast?
Kreeka kliima sobib oivaliselt oliivide kasvatamiseks. Oma olemuselt on 80% Kreekas valmistatud oliiviõlidest ekstra neitsioliiviõli. Oliivisalud ei ole suured ja nad on väga hästi hoolitsetud, kuna kuuluvad üldjuhul perekondadele, kes on omanud neid põlvkonnast-põlvkonda. Enamik Kreeka oliividest on käsitsi ettevaatlikult ja hoolega korjatud, mis ka oluliselt mõjutab oliiviõli kvaliteeti.
7Mida saab oliiviõlist valmistada Kreeka köögis?
Värsked salatid Soojad toidud (praadimine) Küpsetised, magustoidud Lisana (garneeringuna) grillitud kala juurde

Sertifikaadid

1Miks on PDO sertifikaat oluline?
PDO sertifikaat viitab oliiviõli kaitstud päritolule. Antud tooted on toodetud konkreetse piirkonna omapärasid ja traditsioone silmas pidades. Oluline on seejuures, et oliivid on kasvanud ainult antud piirkonnas. PDO oliiviõli pakend on alati varustatud vastava sümboolikaga. PDO akretiteerimine on loodud selleks, et tagada toodete kvaliteet, autentsus ja järjepidev traditsioonide järgimine. Samuti on oluline edendada ja toetada toodete väärtust nende ainulaatsuses ja tootmis meetodites. Kreekas on 14 PDO oliiviõli piirkonda.
2Mida tähendab PGI kaitstud geograafiline tähis (Protected Geographical Indication P.G.I)?
PGI tähis viitab oliiviõli tootmisel väga konkreetsele piirkonnale kus oliivid on kasvanud. Kuna antud tähis ei ole nii range kui PDO siis PGI lubab pakendada tooted ka mujal. PGI oliiviõli pakend on alati varustatud vastava sümboolikaga.
3Mida kujutab endast orgaaniline oliiviõli ja sertifikaat DIO?
Tegemist on oliiviõliga, mis on toodetud oliividest, mille kasvatamisel ei ole kasutatud keemilisi väetisi ega pestitsiide. Seda kinnitab mahetoodete sertifitseerimise sertifikaat (Certification and Inspection Organization of Organic Products DIO).

E-poega seonduv

1Kas e-poes märgitud toote hind on lõplik?
Jah, kõik e-poes märgitud tooted sisaldavad juba käibemaksu. Kui inimene ei soovi kaubale tasuta järele tulla (Sõpruse pst 159b,Tallinn, klaasist uks maja vasakpoolses otsas vahemikus 9:00-17:00), siis lisandub tootehinnale Smartposti pakiautomaadi kulu.
2Mis maksevõimalused on e-poes?
Sed adipiscing. Nunc sed turpis. Nam suscipit, erat at purus. Aenean mollis pulvinar. Nulla quis metus. Nullam ut massa. Nulla hendrerit sed, elementum vitae, lectus. Vestibulum ante et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Nunc ipsum sit amet ipsum primis in faucibus gravida sagittis. Vestibulum tempus facilisis, ante ipsum enim, euismod nibh, fermentum eget, ultricies porta.
3Kuidas ma paki kätte saan?
Kui Sinu tasutud arve eest kinnitus jõuab meieni, siis paneme Su paki samal päeval teele. Pakke töötleme vahemikus 9:00 - 17:00 tööpäevadel. E-poes on kaks valikut: kas tulete pakile ise järele Tallinnas (Sõpruse pst 159b, klaast uks vasakpoolses otsas vahemikus 9:00 - 17:00) või soovite saada pakki Smartposti pakiautomaati. Endale lähima Smartposti pakiautomaadi leiad siit: http://uus.smartpost.ee/kood Oma saaadetise jälgimiseks võta meiega ühendust ja saadame Sulle vastu saadetise koodi. Oma saadetise teekonda saad jälgida siin: http://uus.smartpost.ee/saadetise-otsing
4Kas suurema tellimuse korral on võimalik saada allahindlust?
On küll. Meil on hulgimüügipakkumistele eraldi kehtiv hinnakiri. Palun võta meiega ühendust SIIN.